Home About Tips Info Recipes Quotes

Resepi Puding Laici


Assalamualaikum




Puding Laici ni puding paling senang dalam dunia
Series senang . . Boleh masak sambil tutup mata gituu . .
ekekeke . .

Bahan-bahan yang diperlukan :


 1 paket agar-agar
 1 tin Laici
 1 tin susu cair Marigold ( jenama ikut suka )
 3 biji telur ayam ye . . Bukan telur puyoh ! ngee
  5 cawan air gelas ABC
 1½ cawan gula . . kalau korang suka manis buat laa 2 cawan gula 



Panaskan agar-agar atas dapur macam biasa



Sementara tunggu agar-agar cair kita buat ni pulak ye
Masukkan susu cair, telur, laici dan gula tadi ke dalam pengisar
(Aku punya melimpah payah nak blend so taruk sikit dalam bekas lain)
Lepas dah letak semua tuu kisar laa . .
AMARAN ! Jangan kisar terlalu lama ! Nanti laici hancur tak sedap . .
Atau cara mudah kisar telur, gula dan susu dulu kemudian kisar laici sorang-sorang -..-



so inilah rupa selepas di kisar ye tuan puan datuk datin. .



Bila mendidih macam ni jangan henti kacau . .
Oh ye ! Letak daun pandan nak kasik bau wangi-wangian gitu



Kemudian, bila agar-agar tadi dah masak
Tuang bahan-bahan yang dikasar tadi ke dalam agar-agar
Berbuih-buih macam sabun . . hehe
Ohh ye ! mak cakap masa ni letak secubit garam kerana
ikut sunnah nabi letak garam dalam masakan
Kacau sampai masak tau ! Agak-agak nak keras boleh laa letak dalam bekas
Kemudian tunggu masa untuk keras



Puding ni best sangat makan time sejuk
kemudian boleh laa hidang untuk makan
nyumnyum
Selamat mencuba :)

26 comments:

  1. wahh.. pandailah dia masak memasak ni, mama je malas.. nanti mama pinjam resepi ain ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mama : hee tak dak laa pandai sgt . . takat yg senang ni boleh laa . . okee mama boleh je :D

      Delete
  2. nanty yaya nak buadd lhaa . nampak sedapp jhee nihh . hehe . thanks sharing ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @yaya : buat laa yaya senang je . . most welkem :)

      Delete
  3. senang je kan cara buat puding laici ni..boleh sy try lepas ni :)

    ReplyDelete
  4. wahhhh blend smue gitu. sng je setel kan ? hehe

    ReplyDelete
  5. waahhh.. tak pernah buat pun puding.. tapi, bila tengok resipinya, mcm senang je.. nak kena try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @zizie : try laa buat . . mmg senang sgt :D

      Delete
    2. insyaAllah.. itupun kalau rajin... kehkehkeh..

      Delete
  6. MACAM BEST JEEE! Nanti In Sya Allah nak try. Tengslah kongsi secret recipe.

    ReplyDelete
  7. haha..nk try gak la resepi ni.jawpan ain tdi ada yg terkena tau..tggu jawapan nya tau

    ReplyDelete
  8. hamboi..pro btol =) ttp mta pn mnjdi ye?? he3..pnh gak mkan..ok, sedap

    ReplyDelete
  9. terer la bab masak memasak ni..hehe
    nanti ada masa nk try buat :)

    ReplyDelete
  10. Eh, nampak sedap la pulak... Err, tengah blogwalking, kalau sudi, jemput lah follow balik. memmetlenggeng.blogspot

    ReplyDelete
  11. Salamz Puan! Anggaran air nya berapa banyak sey? Puan lupa kee...hee hee! Tima kaseh.

    ReplyDelete
  12. Salamz Puan! Anggaran air nya berapa sey? Hee hee...lupa kot! Tima kaseh Puan.

    ReplyDelete
  13. Salamz Puan! Anggaran air nya berapa banyak sey? Puan lupa kee...hee hee! Tima kaseh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh maaf lupa kot nak masukkan . .
      5 gelas ABC . .
      kadang-kadang sukatan air saya letak ikut berapa banyak yang saya nak guna . .
      p/s : saya tak kahwin lagi ><

      Delete
  14. salam ain,1 paket agar2 bpe gram punya? ada paket kecik,ada paket bsar..-ika

    ReplyDelete
  15. Boleh x klu saya nak gunakan fresh milk instead of susu cair tin. Tq nk buat mlm ni resepi ni hebat n simple ;)

    ReplyDelete
  16. hi..laici tu kalau x blend xpe?? just potong kecil2 je.. boleh kn?

    ReplyDelete
  17. Pak cik mohon share ..dok saja2 boleh buat ..hihihi

    ReplyDelete
  18. Tgh buat skg unt potluck esok!

    ReplyDelete